Uit een groot Europees onderzoek blijkt dat ongeveer één op de vijf mensen lijdt aan chronische pijn. In Nederland zijn dat ruim drie miljoen mensen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de oorzaak voor chronische pijn niet in onze lichaamsweefsels (zoals, spier, gewricht, tussenwervelschijf etc.) gelegen is, maar in een overgevoeligheid van het zenuwstelsel. Dit wordt sensitisatie genoemd.
Chronische pijn (o.b.v. sensitisatie) kan spontaan ontstaan of overblijven na een lichamelijke beschadiging. Onderzoek heeft het sensitisatie fenomeen aangetoond bij patiënten met de o.a. volgende klachten:
- Spierspanningshoofdpijn en migraine.
- Kaakpijn.
- Aspecifieke nekklachten en nekpijn na een whiplash trauma.
- Schouderpijn.
- Tenniselleboog.
- Carpaal tunnelsyndroom.
- Aspecifieke lage rugklachten.
- Artrose van heup en kniegewricht.
- Fibromyalgie.
- Chronisch vermoeidheidssyndroom.
- Prikkelbare darmsyndroom.
- Endometriose.
- …
Sensitisatie is dus niet afhankelijk van de plaats waar uw pijn gevoeld wordt, maar van processen die overgevoeligheid van het zenuwstelsel veroorzaken. Om dit soort pijn te behandelen moet de behandeling gericht zijn op het zenuwstelsel en niet (alleen) op het weefsel waarin de pijn gevoeld wordt.
Het is onze ervaring dat het sensitisatie fenomeen nog niet genoeg bekendheid heeft onder behandelaars. Hierdoor krijgen mensen pas “te laat” een behandeling aangeboden afgestemd op het onderliggende probleem. Omdat de klacht ‘pijn’ binnen de gezondheidszorg niet duidelijk onder één soort medisch specialisme is onder te brengen, krijgen patiënten vaak het gevoel van het kastje naar de muur gestuurd te worden. Iedere specialist kijkt op zijn eigen terrein of er iets mis is. En als dat niet zo is (vaak het geval bij chronische pijn), wordt een volgende specialist geraadpleegd. Enzovoort.
Wij onderzoeken welk soort pijn u heeft en zullen de behandeling afstemmen op de mechanismen die uw pijn in stand houden.