De scan toont een hernia. Komt hier mijn pijn vandaan?

Veel mensen hebben behoefte aan onderzoek waarbij, met behulp van een scan, gezocht wordt naar afwijkingen in het lichaam waarmee hun pijn verklaard kan worden. Het grote probleem met dit soort onderzoek is het feit dat je pijn niet kan zien op een scan van het lichaam. Pijn is namelijk een gevoel.

Kijk maar eens naar onderstaande afbeelding. Hier ziet u een MRI van de onderrug bij een 33 jarige individu die nog nooit last heeft gehad van rugpijn en/of pijn in het been. Er is een duidelijke hernia te zien op het niveau L5-S1 (zie het zwarte pijltje), maar er is geen pijn! Wat kunnen we leren uit dit soort studies? Veranderingen in ons lichaam (zoals een hernia) kunnen voorkomen zonder pijn.

Hernia L5-S1

Deze MRI toont een hernia op het niveau L5-S1 bij een persoon die nog nooit last van rugklachten of pijnklachten in het been heeft gehad. Deze persoon was 33 jaar oud.

De afbeelding is afkomstig uit een studie die is gepubliceerd in 1990 (link naar studie). Wilt u graag de volledige studie lezen? Zie deze link.

Zoals u ziet is deze kennis al geruime tijd bekent, maar het is helaas onze ervaring dat patiënten deze informatie zelden te horen krijgen. Bekijk ook eens dit filmpje.

Wat adviseren wij mensen met pijn? Inventariseer alle factoren die invloed kunnen hebben op uw pijn en niet alleen bevindingen uit b.v. beeldvormend onderzoek.