FysioVeghel
Fysiotherapiepraktijk Das
Vondelstraat 3a
5462 CS Veghel,
Noord-Brabant NL

Telefoon: 0413-367006
Email: info@fysioveghel.nl

Borstpijn

Pijnklachten in de borstregio kunnen aan de voorzijde (borst, borstbeen en ribben) en- of aan de achterzijde (bovenrug) gevoeld worden. Net als bij nek- en lage rugpijn kan hierbij onderscheid gemaakt worden tussen specifieke oorzaken voor pijn en aspecifieke oorzaken voor pijn.

Specifieke oorzaken voor pijn in de borstregio:

Specifieke pijnklachten in de borstregio zijn te verklaren o.b.v. een ernstige oorzaak (b.v. een infectie of een fractuur) en hiervoor is medisch onderzoek en behandeling nodig. Daarom zijn wij altijd waakzaam voor aanwijzingen die duiden op de aanwezigheid van een ernstige aandoening zodat wij u tijdig kunnen doorverwijzen. Gelukkig komen ernstige aandoeningen van de lage rug uiterst zelden voor.

Aspecifieke oorzaken voor pijn in de borstregio:

Bij aspecifieke oorzaken voor pijnklachten in de borstregio is het niet met zekerheid te zeggen waar de pijnklachten precies vandaan komen. De oorzaak is niet zichtbaar te maken met beeldvormend onderzoek (zoals b.v. röntgen foto’s, MRI of CT scan). Daarom wordt deze pijn aspecifieke pijn genoemd. Dit is de meest voorkomende oorzaak voor pijn.

Het onderzoek:

In het onderzoek wordt gekeken naar de oorsprong van de pijn m.b.t. het functioneren van de borstwervels, ribben, spieren en zenuwen. Daarnaast is er aandacht voor de nek/schouderbladregio en schouder aangezien deze regio’s nauw verbonden zijn met de borstregio.

Enkele voorbeelden van aandoeningen in de borstregio die wij in onze praktijk behandelen, zijn:

DIAGNOSE BETEKENIS
Syndroom van Tietze Pijn o.b.v. een irritatie ter hoogte van de rib/borstbeen verbinding
Hyperventilatie syndroom Pijnklachten in de borstregio o.b.v. een verkeerd ademhalingspatroon
Ribblokkades Pijn o.b.v. van een beweginsbeperking ter hoogte van de rib/wervel verbinding
Thoracale outlet syndroom Beknelling of irritatie van een zenuw en/of bloedvat in de nek/schouderregio
Scoliose Zijwaartse kromming van de wervelkolom
Morbus Scheuermann De ziekte van Scheuermann is een groeistoornis waarbij de wervels in het bovenste deel van de rug zijn vergroeid. Het kraakbeen aan de voorkant van de wervels wordt langzaam in bot omgezet.
Hyperkyfose Versterkte kromming van de wervelkolom
Spinale stenose Vernauwing van het wervelkanaal
Inzakkingsfractuur Ingezakt wervel o.b.v. b.v. trauma, osteoporose en/of ouderdom

Na een operatie:

Naast het behandelen van aspecifieke lage rugklachten behandelen we ook patiënten die een operatie aan de borstregio hebben gehad. Wij hebben kennis van de hersteltijden van het menselijk lichaam en zijn op de hoogte van de behandelprotocollen van het desbetreffende ziekenhuis. Met deze kennis kunnen we een behandeling aanbieden die op uw situatie is afgestemd.

Scroll naar boven