FysioVeghel
Fysiotherapiepraktijk Das
Vondelstraat 3a
5462 CS Veghel,
Noord-Brabant NL

Telefoon: 0413-367006
Email: info@fysioveghel.nl

Kniepijn

Er zijn grofweg 4 redenen waardoor men pijn in de knie kan ervaren en de hulp van een fysiotherapeut zinvol zou kunnen zijn:

Kniepijn als gevolg van een trauma:

Er is een duidelijk ontstaansmoment (b.v. tijdens het sporten) waarbij er een verdraaiing of kneuzing van het kniegewricht optreedt. Het gevolg hiervan is dat er weefsel(s) van het kniegewricht ( (b.v. de bandjes, het kapsel, de meniscus/kruisband) beschadigen. Er treedt vervolgens een herstelreactie in het lichaam op. Wij hebben kennis van de normale hersteltijden van het lichaam en kunnen aan de hand hiervan adviezen en/of oefeningen geven die het normale herstel ondersteunen en terugkeer naar normale activiteiten (werk, sport) mogelijk maken.

Kniepijn na een operatie aan de knie:

Soms is het nodig om een operatie te ondergaan aan de knie (of knieschijf). Na een operatie richt de fysiotherapie zich op het stimuleren van optimaal weefsel herstel, het opbouwen van de belastbaarheid (kracht, beweeglijkheid, coordinatie…etc.) en hervatten van dagelijkse activiteiten en werkzaamheden.

Enkele veel voorkomende operaties in de knieregio waarna fysiotherapie zinvol kan zijn zijn:

Kijkoperatie van de knie (b.v. meniscus operatie)
Voorste kruisband reconstructie
Achterste kruisband reconstructie
Osteotomie
Totale knie prothese
Fractuur van een botstuk (b.v. de knieschijf)
N.B. wij hebben kennis van alle richtlijnen/protocollen van de ziekenhuizen en behandelcentra in de regio Veghel en maken hiervan gebruik in de behandeling.

Knieklachten die geleidelijk ontstaan zijn:

De klachten kunnen ook geleidelijk ontstaan waarbij het niet direct duidelijk is waar de pijn vandaan komt of waardoor deze tot stand komt.  Het is dan van belang een grondig onderzoek te verrichten naar de kwaliteit van bewegen in de gehele keten (d.w.z. rug, heup, knie en enkel/voetgewrichten) en een inschatting te maken van de belastbaarheid van het gewricht (b.v. de aanwezigheid van slijtage). We onderzoeken b.v. of er een afgenomen bewegingscontrole is, of afname in kracht of beweeglijkheid die de pijn in de knie veroorzaken en/of in stand houden. De behandeling richt zich op de factoren die de pijn veroorzaken of het natuurlijk herstel belemmeren.

Kniepijn afkomstig uit een andere regio:

Soms voelt men pijn in de knie, maar is de oorzaak ergens anders geleden. Een van de bekendste voorbeelden is in het geval van slijtage aan het heupgewricht. De heup kan volledig pijnvrij zijn, maar wel pijn veroorzaken die men in de knie voelt! Vanzelfsprekend richt men zich in de behandeling op het heupgewricht en niet op de knie.

Scroll naar boven