FysioVeghel
Fysiotherapiepraktijk Das
Vondelstraat 3a
5462 CS Veghel,
Noord-Brabant NL

Telefoon: 0413-367006
Email: info@fysioveghel.nl

Nekpijn

Er wordt een onderscheidt gemaakt tussen specifieke en aspecifieke lage nekpijn.

Specifieke nekpijn:

Specifieke nekpijn is pijn o.b.v. een ernstige oorzaak (b.v. een infectie of een fractuur) en hiervoor is medisch onderzoek en behandeling nodig. Daarom zijn wij altijd waakzaam voor aanwijzingen die duiden op de aanwezigheid van een ernstige aandoening zodat wij u tijdig kunnen doorverwijzen. Gelukkig komen ernstige aandoeningen van de lage rug uiterst zelden voor.

Aspecifieke nekpijn:

95% van de mensen met nekpijn hebben geen ernstige aandoening of beschadiging in hun nek. Het blijkt niet mogelijk te zijn om met zekerheid te zeggen waar de pijn dan precies vandaan komt. De oorzaak is niet zichtbaar te maken met beeldvormend onderzoek (zoals b.v. röntgen foto’s, MRI of CT scan). Daarom wordt deze nekpijn aspecifieke nekpijn genoemd.

N.B.:

Gevoelig weefsel (b.v. gewrichten, spieren, zenuwen etc.) in de nek kan ook als hoofdpijn of als schouder/armpijn ervaren worden i.p.v. nekpijn.

Nek- en/of hoofdpijn na een whiplash trauma:

Het kan voorkomen dat iemand nekklachten en/of hoofdpijnklachten ontwikkelt na een auto ongeluk of ander trauma waarbij de hoofd- en/of nekregio aangedaan zijn. Het verloop van het herstel kan per persoon verschillend zijn, maar is over het algemeen gunstig. Het herstel is gebaseerd op de fases waarin ons lichaam het aangedane weefsel repareert. Soms reageert ons lichaam op een trauma met een beschermingsreactie die gekenmerkt wordt door een overgevoeligheid voor normale prikkels. De oorzaak hiervoor is gebaseerd op het mechanisme centrale sensitisatie en is vaak de oorzaak voor het chronisch worden van klachten. De behandeling van centrale sensitisatie is fundamenteel anders dan wanneer er alleen sprake is van aangedaan lichaamsweefsel (zoals spieren, gewrichten…etc.).

Het onderzoek:

Er zijn diverse factoren bekend die invloed hebben op het ontstaan, terugkomen en chronisch worden van aspecifieke nekpijn. Wij hebben kennis van deze factoren en kunnen u hierover informeren. We kijken dus niet alleen naar spieren, gewrichten, zenuwen of de wijze waarop u beweegt (wat u wellicht zou verwachten van een fysiotherapeut), maar beoordelen ook de aanwezigheid van factoren waarvan bekend is dat ze een negatieve invloed hebben op uw herstel.

 

Scroll naar boven