FysioVeghel
Fysiotherapiepraktijk Das
Vondelstraat 3a
5462 CS Veghel,
Noord-Brabant NL

Telefoon: 0413-367006
Email: info@fysioveghel.nl

Dry needling

Dry needling is een relatief nieuwe behandelmethode van de fysio/manueel therapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen (zie voorbeeld).

Dry needling gebruikt een droge (dry) acupunctuurnaald. Er wordt dus geen vloeistof (medicatie) in de spier gespoten.

Dry needling is niet hetzelfde als accupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam geplaatst, die daar enige tijd blijven zitten. De naalden zouden invloed hebben op de energie in het lichaam. Dry needling werkt heel anders. Er wordt gebruikt gemaakt van een naald, waarmee kortdurend in een lokale verharding van de spier wordt geprikt. Deze verhardingen worden trigger points genoemd.

Een trigger point is een drukpijnlijke verharding in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt (voorbeeld 1voorbeeld 2). De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze vaak een belangrijke factor zijn bij pijnklachten.

Wilt u meer informatie? Bekijk onze informatiefolder.

Wilt u liever geen dry needling? Een alternatief voor dry needling is het gebruik van manuele compressietechnieken. Vraag uw therapeut welke behandelvorm het meest geschikt voor uw situatie is.

Trigger points worden altijd op meerdere manieren behandeld. Dry needling en/of compressietechnieken worden doorgaans gecombineerd met:

  • spierrekkingen
  • houdingscorrectie
  • compressie technieken zelfstandig uitgevoerd. Een goed middel hiervoor is de zogenaamde Theracane

Therapeuten

Scroll naar boven