FysioVeghel
Fysiotherapiepraktijk Das
Vondelstraat 3a
5462 CS Veghel,
Noord-Brabant NL

Telefoon: 0413-367006
Email: info@fysioveghel.nl

Oedeemfysiotherapie

De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem komt onder andere voor bij kanker, een defect aan het lymfestelsel en bloedvatproblemen. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht weer te stimuleren. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van manuele lymfedrainage, compressietherapie en oefentherapie.

Manuele lymfedrainage is een massagetechniek die het vocht verplaatst naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Daarnaast kan de oedeemfysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen (compressietherapie) gebruiken om vochtophoping tegen te gaan of te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.

Verder speelt oefentherapie een belangrijke rol. Patiënten krijgen specifieke oefeningen gericht op spieren in het hele lichaam, die functioneren als een soort pomp. Via dit pompmechanisme voert het lichaam vocht af via de lymfe- en bloedbanen.

Naast deze genoemde behandelingen wordt er ook aandacht besteed aan leefstijladviezen en zelfmanagement.

Therapeut: Niki Savelkouls

Scroll naar boven