Pijn is een bijzondere gewaarwording. Het is aan de ene kant een gevoel net zoals aanraking of kou, maar aan de andere kant is het ook een emotie zoals boosheid of verdrietig zijn. Pijn dient ook als signaal wat ons motiveert tot actie net zoals bij honger of dorst.
Volgens de definitie van de International Association for the Study of Pain (IASP) wordt pijn gedefinieerd als “een onplezierige, sensorische en emotionele ervaring die gepaard gaat met feitelijke of mogelijke weefselbeschadiging of die beschreven wordt in termen van een dergelijke beschadiging“.
De meeste mensen zien pijn echter als signaal dat er iets beschadigt is in ons lichaam, maar pijn kan dus ook optreden als er geen schade is. De nieuwste inzichten uit wetenschappelijk onderzoek tonen op overtuigende wijze dat pijn een signaal is wat ons lichaam laat ontstaan als er meer bewijs is voor gevaar voor het lichaam dan bewijs voor veiligheid. Het dient ter bescherming en treedt meestal op voordat er daadwerkelijk iets beschadigt is.
Voor iemand met pijn is het van belang uit te vinden wat bijdraagt tot het besluit dat er gevaar voor het lichaam is en hierbij niet alleen te denken aan weefselschade.