Het probleem:
Een veel voorkomend scenario voor mensen met langdurige pijn is dat ze te horen krijgen dat hun pijn tussen de oren zit alsof de pijn niet echt is of dat hun pijn psychisch is. Deze opvattingen zijn zo sterk verouderd en zo incorrect dat wij besloten hebben er een stukje over te schrijven op onze website:
Wat is de moderne visie over pijn?
Alle pijn wordt door onze hersenen geproduceerd…sterker nog wij hebben geen lichaam nodig om hierin pijn te voelen! Wat wordt hiermee bedoeld? Fantoompijn is het bekendste voorbeeld waarmee we kunnen uitleggen hoe pijn werk.
In het geval dat iemand een ledemaat verliest, b.v. bij een amputatie van het onderbeen, kan het voorkomen dat men pijn voelt op de plaats waar vroeger het onderbeen zat (Chan BL 2007).
Deze persoon voelt dus pijn in lege lucht! Maar ook pijn die men voelde voor de amputatie (b.v. bij pijn o.b.v. een ingegroeide teennagel) kan nadien nog steeds gevoeld worden. De teen is er niet meer, maar de pijn wel (Katz J 1990)!
Tot slot (om het nog wat complexer te maken) zijn er mensen met fantoompijn die volledig herstel van pijn ervaren m.b.v. spiegeltherapie:
Hoe werkt dit dan? Wat betekent dit voor de pijn die ik voel?
- Ons brein produceert pijn indien het concludeert dat er meer bewijs is voor gevaar voor ons lichaam (b.v. amputatie) dan bewijs voor veiligheid (b.v. de illusie met een spiegel dat het onderbeen er weer is).
- De pijn wordt ergens in ons lichaam geprojecteerd, maar het komt voor dat we het voelen op een plek waar het probleem niet zit! (b.v. bij een hartinfarct voelt men de pijn in de linker arm terwijl het probleem in het hart zit).
Wat betekent dit voor mijn behandeling van pijn?
Voor een effectieve behandeling van pijn moeten we dus uitvinden waarom onze hersenen concluderen dat er gevaar is. Dit is waar modern wetenschappelijk onderzoek zich intensief mee bezig houdt. Een simpel middel om zelf te achterhalen wat ons brein als gevaar beoordeeld is the protectometer (zie ook hier).
Literatuur:
- Chan BL, Witt R, Charrow AP, Magee A, Howard R, Pasquina PF, Heilman KM, Tsao JW. Mirror therapy for phantom limb pain. N Engl J Med. 2007 Nov 22;357(21):2206-7.
- Katz J, Melzack R. Pain ‘memories’ in phantom limbs: review and clinical observations. Pain. 1990 Dec;43(3):319-36. Review.
Extra informatie:
- Onze informatieavond waarin de nieuwste inzichten over pijn helder uitgelegd worden.
- Voor iedereen die modern onderzoek naar de werking van onze hersenen wil volgen The human brain project, The brain initiative, The Allen brain institute